Maklumat berkaitan teknologi maklumat,perisian komputer,microsoft office,tips-tips berkaitan komputer,enjin carian dan sebagainya.

Jumaat, 17 September 2010

Gambar Besarnya

Edit Gambar Guna MS Power Point


Mula-mula buka MS Power Point 2007. Lepas itu masukan gambar pilih lah di menu bar > insert > pictures.Besarkan gambar dengan menggunakan tetikus.Pergi di bucu tu, mana-manapun boleh.Nampak anak panah tu di atas...klik kanan pada tetikus (kalau tak kanan kiri la tu kan)....

Kemudian jangan lepas tarik sehingga besar.Apabila gambar sudah besar.Wa....langkah seterusnya :-klik plak kanan pada tetikus pastikan penunjuk tetikus berada di ruang gambar.Opps, keluar menu plak.Pilih "save as" paparan berikut plak keluar.


Tukar la nama fail itu dengan nama pilihan anda.Fail sudah tersimpan.mari kita lihat.
Klik kanan tetikus anda.Pastikan anda klik pada gambar yang anda "save" tadi.Aik keluar plak menu.Pilih "open with" kemudian pilih "Microsoft Office Pictures Manager".Aik,Paparan lagi keluar :


Klik "edit pictures".Klik "Resize" tu di tepi kedua dari bawa.Paparan keluar lagi :Lihat pada "Original size" = 1439 x 3072. Besarnya hahaha ( kalau tak nampak klik pada gambar ).
hasilnya :


Ini lah hasinya.(saiz fail terlalu besar)..Mahu juga yang besar klik di bawah ini :


Boleh buat mini banner hahaha....:)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan